По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, #BeatPlasticPollution. Статиите са продукт на UN Environment. 

Индийското селце Pangot, което #Скъса с пластмасата

 

Pangot

   Снимка: Wikimapia

Разположено в подножието на Хималаите в северната част на Индия, малкото селце на име Pangot – със своите чист планински въздух и 200 вида птици, обитаващи неговата територия – привлича наблюдатели на птици и природни ентусиасти от цял свят.

Този поток от туристи е довел със себе си и една малка армия от търговци, продаващи пластмасови бутилки с вода, хранителни продукти и сапун, опаковани в пластмасови опаковки. В същото време, доскоро жителите и гостите на Pangot не са разполагали с място, където разделно да изхвърлят пластмасовия си отпадък. В резултат на това повечето хора изхвърляли своя боклук на дъното на местното ждрело, от където отпадъкът впоследствие попадал в близката река.

Един ден Mohit Aggarwal, собственик на семеен хотел, решава, че е време за промяна. Той започва съвместна работа с Chintan, местна неправителствена група, специализираща в управлението на отпадъци, с която заедно да разработят стратегия за борба с пластмасовата заплаха. Те организират среща и с други местни собственици на хотели, за да начертаят план за действие. Целта на техните усилия е напълно да премахнат пластмасата използвана в тяхното село.

„Изключително тежко е за мен да виждам боклука разпръснат навсякъде из планините, така че си казах – трябва да направим нещо, за да се преборим с този проблем,“ споделя  Aggarwal. „Тази година ние предприехме първи действия в Pangot, но ми се иска да приложим същия модел във всички имоти в околността, с които разполагаме.“

С помощта на усилията положени от собственици на хотели, заинтересовани жители и ученици, зоните с отпадъци в селцето вече са набелязани, а усилията за превръщането на Pangot в населено място „скъсало“ с пластмасата предстоят.

От общо 17 местни хотела, 10 взимат участие в инициативата под наслов „Нулев Отпадък Pangot“. Хотелите, включили се в нея, вече отделят хранителните отпадъци с цел компостиране;  купуват продуктите насипно и предоставят платнени торби и бутилки за многократна употреба на своите гости.

Усилия биват положени и от местните домакинства. Хранителните отпадъци вече биват давани на добитъка, а за справяне с твърдите отпадъци, е създадена организация за тяхното регулярно събиране с помощта на сметосъбираща техника от съседното градче Haldwani.

Само в рамките на една година, Pangot и неговите жители показаха, че ограничаване използването на пластмаса, без това да прогони туристите, е напълно постижимо. Вдъхновени от огромния успех на своето начинание, инициаторите са си поставили за цел да превърнат Pangot в село, произвеждащо нулев отпадък.

 

Автор: UN Environment