По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, #BeatPlasticPollution. Статиите са продукт на UN Environment. 

“Plogging” природосъобразната мода в тренировките на открито, която набира световна популярност

 

plogging2

Снимка: UN Environment

Нов тип тренировка позволява на любителите на спорта да съчетаят влизането във форма и грижата за околната среда в едно.

Групи хора в различни точки на света събират отпадък докато тичат сред природата, дейност по-известна като „plogging“, комбинация между думата „джогинг“ и шведската дума означаваща „вдигам“. Зародила се в Швеция, тази инициатива бързо се превръща в глобална, печелейки популярност, както сред любителите на природата, така и сред спортните ентусиасти.

Началото на това движение било дадено през 2016 г. от Erik Ahlström, който останал неприятно изненадан от количествата отпадък, които виждал докато карал своето колело на път за работа в Стокхолм.

„Бях шокиран от количествата боклук оставени сред природата,“ споделя Ahlström. „Тези отпадъци може да си останат на пътя със седмици без някой да ги прибере, така че аз започнах да го правя. За мен почистването дори на малко пространство беше нещо положително.“

Прибирането на отпадък за него се превърнало първо в навик, след което и в част от неговата тренировка, като съчетавал събирането на отпадъка по пътя си с джогинг. Впоследствие и други хора се присъединили към него, което довело до превръщането на тази инициатива в официално мероприятие в Швеция.

От тогава това движение се разраснало в световен мащаб, в голяма степен благодарение на социалните медии. Това довело до разпространението на „plogging“ в над 40 страни по света, сред които Еквадор и Тайланд.

„Всеки избира сам как да го упражнява. Най-важното от всичко е това, че отпадъкът бива изчистен от природата“, споделя Ahlström.

 

Автор: UN Environment