От Китай до България: Световният ден на околната среда през 2019 ще бъде посветен на борбата с мръсния въздух

Всяка година замърсеният въздух причинява смъртта на около 7 милиона души по света и на над 15 000 в България. ООН отправя призив към нациите да се присъединят към ежегодното събитие за опазването на планетата.

 

shutterstock_357228251

Снимка: Shutterstock

Световният ден на околната среда ще бъде отбелязан на 5 юни 2019 с домакинството на Китай и тази година ще засегне темата за замърсяването на въздуха, това съобщиха от Програмата на ООН за околната среда. Отбелязването му ще събере на едно място правителства, индустрии, общности и личности в дискусия за възобновимата енергия и зелените технологии, и стратегиите, които могат да повишат качеството на въздуха в градове и региони по света.

България е сред страните с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха и на първо място в Европа по този показател. Според данни на Световната здравна организация, в следствие от замърсяването у нас, средно 15 000 българи умират всяка година. Жертвите в света достигат 7 милиони души. Фактите доказват, че обхватът на проблема изисква да се вземат спешни мерки:

  • 92 % от хората по света не дишат чист въздух
  • Замърсяването на въздуха струва на световната икономика 5 трилиона долара здравни разходи
  • Замърсяването на озоновия слой в близост до земята се очаква да намали суровинните реколти с 26 % до 2030

Домакин на световния ден на околната среда е Китай, защото през последните години страната успява самостоятелно да се справи с мръсния въздух. По думите на Джойс Мсуя, директор на Програмата на ООН за околната среда, Китай може да поведе света към своевременни действия, с които да бъдат спасени милиони животи в глобален мащаб.

Китай използва половината от всички електрически коли на планетата (според СЗО 60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите) и 99% от електрическите автобуси. Световният ден на околната среда е шанс за страната да покаже своите иновации и прогресивни подходи в опазването на природата.

Що се отнася до България, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН по традиция ще организира ежегодното събитие и ще насърчи своите членове и заинтересованите страни да се включат в тазгодишната кампания за по-чист въздух. През следващите месеци предстои да се разгърнат комуникации за щадящо производство и потребление на ресурси, чрез които можем да намалим нивата на замърсяването.

Очаквайте подробности!

Източници:

 http://worldenvironmentday.global/en/news/china-host-world-environment-day-2019-air-pollution

https://www.segabg.com/node/59311