Български студенти от университета в Ковънтри потърсиха път обратно към България

 

IMG_1664В рамките на двудневна визита в Университета  Ковънтри (Великобритания) председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов и делегация от Министерство на младежта и спорта, водена от заместник-министъра на младежта и спорта Николай Павлов, се срещнаха с 70 български студенти обучаващи се там в момента.

По време на срещата студентите се интересуваха от това, какви възможности за тяхното професионално развитие предлага отговорният българският бизнес.

Обърна се и специално внимание върху ролята на университетите в подготовката на студентите за “реалния свят” и предизвикателствата, пред които те ще бъдат изправени след като завършат образованието си. Обсъди се и какво точно съвременният работодател търси като умения и качества в бъдещите си служители, а също и възможностите за стажове и професионална реализация в България.

Заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов приветства присъстващите младежи като им благодари за тяхната инициативност и за желанието им да се реализират в България:

“От личен опит като човек, завършил висшето си образование в друга държава, съм наясно какви въпроси си задавате, но аз избрах да се върна и изобщо не съжалявам”.

20190509_105934

Председателят на БМГД на ООН Огнян Траянов изрази мнението, че е важен индивидуалния подход към младите хора:

“Важно е първо да разкрием уменията на всеки студент, след което да им дадем задача, която пасва на силните им страни. Българската икономика се разраства. За студентите, които имат желание да работят в сферата на технологиите, България предлага редица възможности в силно развити проспериращи компании. Това от своя страна дава възможност за един млад способен човек да развие своята кариера бързо и да израсне като професионалист. Освен това в световните класации България е втора по “Start up” бизнес проекти

В рамките на срещата Огнян Траянов запозна възпитаниците на университета с проектите и инициативите на  БМГД на ООН и разказа за възможностите пред българските студенти и условията за работа във водещи български компании, както и такива опериращи на наша територия.

„Българите, завършили висшето си образование в чужбина, имат голям шанс да дадат летящ старт на професионалната си реализация в България и да изградят бърза кариера в развиваща се икономика.“ – каза пред младите хора Огнян Траянов

Една от инициативите на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е фокусът върху съвременните проблеми в образованието и как днешните млади хора могат  да се реализира успешно професионално в България. БМГД на ООН е най-активната организация в България в сферата на корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие. Тя е мрежата на отговорния бизнес, която с работата си показва, че бизнесът, посредством участието си в колективни социални проекти, е сила за добро.