По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, „Замърсяване на въздуха“. Статиите са продукт на UN Environment.

Боледуващите от астма трябва да бъдат изключително внимателни заради замърсяването на въздуха

 

Asthma 2 Photo by Judgefloro FvfMetroManila9958_03

Снимка: Judgefloro/Wikimedia Commons

Според проучване на Световната здравна организация 235 млн. души страдат от астма, която е най-често срещаната хронична болест сред децата. Над 80% от смъртните случаи, причинени от астма, са регистрирани в ниско и средно развитите страни.

Една от формите на замърсяване на въздуха в градовете, която оказва влияние на хората, са вредните емисии от превозните средства.

Живеейки край магистрала А2 в Лондон, по която се движат хиляди автомобили, аз често се тревожа за въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето ми“, споделя 24-годишният Том Бартлет, който страда от астма. „Не се чувствам комфортно да карам колело или да тичам в близост до големи булеварди, заради което използвам по-малки пътни възли, когато имам възможност, за да избегна силно замърсения въздух.“

Ново проучване показва, че замърсяването на въздуха с изгорели автомобилни газове причинява заболяването с астма на над 4 млн. деца годишно, еквивалент на 11,000 нови случаи всеки ден. Проучването, публикувано в журнал Lancet Planetary Health, е първото глобално изследване за влиянието на автомобилните газове върху детската астма. Основният замърсител, азотен диоксид, е продукт основно на дизеловите автомобили.

Това е много важно проучване, което показва колко опасни са автомобилните газове за децата в урбанизираните територии“, казва Сорая Смаоун.

Рискови фактори за астма

Факторите с най-висок риск за заболяване от астма са комбинация от генетична предразположеност с влиянието на заобикалящата среда и вдишване на субстанции и частици, които могат да провокират алергични реакции или да раздразнят дихателните пътища.

Усложняващи състоянието на астматиците фактори са алергените, намиращи се в закрити помещения, като домашният прах – в матраците, килимите или в козината на домашните любимци. Сред алергените на открито, предизвикващи реакция, са цветният прашец и цигареният дим.

Урбанизацията се асоциира с по-висок процент, заболели от астма.“, казват от СЗО.

По време на астматичен пристъп бронхиалните тръби се подуват, причинявайки стеснение на дихателните пътища и намаляване на въздухопотока към и от белите дробове. Повтарящите се астматични симптоми често водят до безсъние, умора, ниски нива на активност и в следствие –отсъствие от училище или работа.

Лондончанка, чиято смърт би могла да се обвърже със замърсяването на въздуха, е страдала от астма и е живяла на 25 метра разстояние от Южното кръгово движение на Лондон – славещо се като една от най-замърсените точки. Майката на момичето се бори за това следствието да установи, че замърсяването е причинило смъртта на дъщерята, и това да бъде вписано в смъртния акт.

Поради факта, че децата са по-ниски от възрастните, те са по-близо до земята и по-близо до ауспусите на колите. В допълнение, малките деца дишат по-учестено, което означава, че поемат и повече въздух спрямо тяхното тегло.

Nairobimatatus-HeaderPhoto

Снимка: Jack Kavanagh/UN Environment

Азотният оксид (NO) и азотният диоксид (NO2), заедно наричани NOx, се отделят от бензиновите и дизеловите превозни средства и при генерирането на енергия. Те са основните замърсители, предизвикващи сърдечни заболявания и дихателни проблеми, и тяхното отделяне расте с бързи темпове особено в развиващите се страни.

Статистически погледнато, 9 от 10 души на планетата са изложени на високи нива замърсяване, превишаващи безопасните според СЗО. По данни на Детския фонд на ООН, 17 милиона бебета по света дишат токсичен въздух.

Какво би могло да се направи?

Общините могат да обособят зони с чист въздух за децата и да намалят автомобилния трафик по някои пътища. Глобално разглеждано, замърсяването може да бъде намалено чрез възобновяеми енергийни източници и драстично свиване на емисиите от транспортния сектор. Засаждането на дървета също е съществена мярка. Осъществяването на тези промени в настоящето е жизнено важно, за да не обременяваме децата си с необратими здравни последици, които биха застрашили тяхното бъдеще.  

Научете повече за световната кампания #BreatheLife, провеждана от Световната здравна организация, Програмата на ООН за околната среда и Обединението за климата и чистия въздух (Climate & Clean Air Coalition), които подкрепят множество инициативи за по-чист въздух в 55 страни, региони и градове, достигайки над 153 млн. души.

 

Източник: UN Environment