По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, „Замърсяване на въздуха“. Статиите са продукт на UN Environment.

Да отдадем своето признание на пчелите

 

bees

Снимка: UN Environment

Когато животните и насекомите събират полен от цветята и го разпространяват, те помагат за това растенията, в това число и много видове зърнени култури, да се възпроизвеждат. Птици, гризачи, маймуни и дори хора опрашват, но най-голяма роля в това направление имат насекомите, а едни от тях са пчелите.

Почти три четвърти от растенията, които произвеждат 90% от храната в световен мащаб, се нуждаят от опрашване. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие, една трета от световното производство на хранителни продукти зависи от пчелите.

Пчелите са известни с ролята си в осигуряването на висококачествена храна – мед, пчелно млечице и цветен прашец – и други продукти като пчелен восък, прополис и пчелна отрова. Те също са част от биоразнообразието, от което всички ние зависим.

„Западната медоносна пчела е най-разпространеният опрашител в света, а в световен мащаб има около 81 милиона кошера, които произвеждат около 1,6 милиона тона мед годишно“, се казва в доклада от май 2019 г. на Intergovernmental Science-Policy Platform.

Въпреки това, докато по-голямата част от видовете опрашители са диви, включително повече от 20 000 вида пчели, масовото размножаване и мащабният транспорт на опрашители могат да представляват риск за предаването на патогени и паразити. Рискът от неволни вреди може да бъде намален чрез по-добро регулиране на тяхната търговия и употреба, продължава докладът.

Рискът, на който замърсяването на въздуха излага пчелите

Пчелите и други опрашители, като пеперуди, прилепи и колибри, са все по-застрашени от човешките дейности. Доклад на Intergovernmental Science-Policy Platform (Biodiversity and Ecosystem Services report) изброява „промяна на земеползването, интензивно управление на земеделието и използване на пестициди, замърсяване на околната среда, инвазивни биологични видове, патогени и изменението на климата“, като основни заплахи за изобилието, разнообразието и здравето на опрашителите.

През май 2018 г. Европейският съюз наложи частична забрана за използването на три вида инсектицида, известни като неоникотиноиди, за да бъде смекчена смъртоносната заплаха, която те представляват за пчелите.

Замърсяването на въздуха също се смята, че засяга пчелите. Предварителните изследвания показват, че замърсителите на въздуха взаимодействат с молекулите на аромата, отделян от растенията, от които пчелите трябва да намерят храна. Смесените сигнали пречат на способността на пчелите да се хранят, което ги прави по-бавни и по-малко ефективни при опрашването.

Ето някои действия, които можете да предприемете, за да запазите пчелите и други видове опрашители:

  • Посадете цветя, които носят нектар, като невен или слънчоглед
  • Купувайте мед и други пчелни продукти от най-близкия местен пчелар
  • Повишете осведомеността на децата и подрастващите относно значението на пчелите и изразяване на подкрепата си за пчеларите
  • Направете ферма за опрашители на балкона, терасата или градината си
  • Запазете старите ливади, които се отличават с голямо разнообразие от цветя, и посадете на тях растения, които носят нектар
  • Нарежете тревата на ливадите само след като растенията, които носят нектар, са приключили цъфтежа си
  • Използвайте пестициди, които не вредят на пчелите, и ги нанасяйте в безветрено време, рано сутрин или късно през нощта, когато пчелите се оттеглят в кошерите си

 

Източник: UN Environment