Автор: Велина Филипова

 

Колоезденето – здравословен и щастлив начин на придвижване

Съществува ли зависимост между карането на колело и степента на индивидуално щастие? В статията – отговор на този и други въпроси, свързани с алтернативния транспорт

 

Bicycles

Снимка: Велина Филипова

 

Всички знаем, че в Скандинавските страни и в Западна Европа колоезденето е популярно средство за транспорт. Равнинният релеф, развитата икономика, подходящата инфраструктура са сочени сред причините за високата велокултура. Но дали те не са по-скоро следствие от обществените настроения? В Дания и в Холандия, например, използването на колело за придвижване и отмора датира от края на 19 и началото на 20 век. Общественото съзряване предшества инфраструктурните подобрения. Макар метеорологичните условия в т.нар. „ниски земи“ често да не са особено подходящи, жителите на тези страни не се отказват да въртят педалите. Без съмнение, ако се стремим да ги достигнем, преди всичко трябва да преминем през етапите на осъзнаване и търсене на ползите от велосипедния транспорт.

 

 

 

Безценните предимства на колелото

  • За тялото

Карането на колело намалява риска от диабет, някои форми на рак и сърдечно-съдови заболявания. Проучване сочи, че придвижването до работа с велосипед намалява риска от рак с 45%, както и риска от сърдечно-съдови болести с 46%.

Предимствата на ежедневното колоездене надхвърлят рисковете от поглъщане на мръсен въздух. Движението удължава живота средно с 3,4 години, докато вдишването на замърсен въздух намалява живота с от 1 до 40 дни. Редовното упражнение подобрява физическата форма и предотвратява затлъстяването.

  • За ума

Индексът на световното щастие – ежегодно проучване на ООН за степента на удовлетвореност в различните държави, се оглавява от Финландия, Дания и Холандия. Не е съвпадение, че именно в тези три „най-щастливи“ страни колоезденето е широко разпространено. Безспорно е ползотворното му влияние върху физиката, но не бива да пренебрегваме и ефекта върху менталното здраве и индивидуалното усещане за щастие. По данни, цитирани от Програмата на ООН за околната среда, в Холандия всяка година колоезденето предотвратява 6,500 смъртни случаи, причинени от депресия, и прибавя половин година към продължителността на живота.

  • За околната среда

Придвижването с колело значи атмосфера, по-чиста от парникови газове. Преминаването от автомобил към колело спестява 150 гр. въглероден диоксид на километър. На всеки 7 км с велосипед се спестява изхвърляне на 1 кг. CO2 в сравнение със замърсяването от една кола за същото разстояние. Нека вземем отново холандския пример: за период от 5 години, карайки колело, холандците са намалили въглеродния диоксид, изхвърлян в атмосферата, с 1.41 млн. тона. Това количество е еквивалентно на ежегодно засаждане на 54.4 млн. дървета.

При първото ми посещение в страната останах поразена от гледката, запечатана в снимката: най-мащабният паркинг за колела, който някога бях виждала. Той прикова погледа ми още с изсъскването на трена, стоварил ме на гарата в холандското градче. До къде бяха паркирани и как собствените си ги намираха сред хилядите подобни – бе необозримо. С навлизането във вътрешността на града, можех да се разхождам сред зеления ландшафт и да дишам от свежия въздух, които явно се дължаха на масовото движение на колела. Снимката от личня ми архив показва велопаркинг в Нидерландия.

 

Статията подготви Велина Филипова по материал на UN Environment Cycling, the better mode of transport .

Научете повече и за конкурса на Българската мрежа „Истории на колела“.