Българската мрежа организира велотур под наслов „Да завъртим колелата за повече въздух“

Време е наистина да завъртим колелата за повече въздух!

 

Artboard-2

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира велотур из парковете на София. С велотура символично ще отбележим финала на колективните ни инициативи, посветени на Световния ден на околната среда и замърсяването на въздуха.

Старт на събитието ще бъде даден на 19 септември 2019г. пред Народния театър „Иван Вазов“, когато ще разберем кои са победителите от конкурса за истории на колела за служители на компаниите-членове и ще се впуснем в приключение на колело заедно с гидовете от Sofia Green Tour из зелените територии на София. Тази дата беше избрана точно по време на Европейската седмица на мобилността – 16-22 септември, поради пряката връзка на  темата за чистотата на въздуха с обявения за 2019-та година фокус „Safe Walking and Cycling“.

Предварителна програма

16:00 – 16:05 – Добре дошли на велосипеди
16:05 – 16:15 – „Замърсяване на въздуха“ #BeatAirPollution – защо и какво правим?,
Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН 
16:15 – 16:30 – Награждаване на победителите от конкурса сред служители за истории на колела

16:30 – Старт на велотура
Маршрут: Народен театър „Иван Вазов“ – Борисова градина – Ловен парк – Южен парк – Народен театър „Иван Вазов“

18.30 – Финал на тура пред народния театър „Иван Вазов“

 

Събитието е отворено за всички участници в конкурса за истории и за компаниите-членове на Българската Мрежа.

Участието е само с предварителна регистрация в срок до 17 септември на този линк.

Информация, свързана с събитието и самите истории и маршрути ще може да намерите на нашата уеб страница и във ФБ тук

* * * * *

Световният ден на околната среда е най-значимият и известен международен ден за положителна промяна на околната среда. Отбелязва се всяка година от 1974 г. насам на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда в над 100 страни. Всеки световен ден е организиран около тема, която обръща внимания на особено важен въпрос, свързан с грижата за заобикалящата среда. За 2019 г. това е „Замърсяване на въздуха“. Темата е важна за всички ни като компании, и като граждани и се съотнася към следните Цели за устойчиво развитие: Добро здраве (3), Устойчиви градове и общности (11), Отговорно потребление и производство (12).

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва Световния ден на околната среда всяка година от 2012 г. насам като традиционно адаптира глобалната инициатива към нуждите на нашата действителност. В отговор на темата за 2019 „Замърсяване на въздуха“ #BeatAirPollution, Мрежата проведе заедно с компаниите-членове поредица от инициативи. В началото на м.юни отбелязахме този ден със събитие-лекция, имащо за цел да информира обществото ни за това какви са опасностите от мръсния въздух, който дишаме ежедневно, кои са здравословните проблеми, до които той води и какъв е приносът на бизнеса за чистия въздух. Последва информационна кампания сред партньори и служителите на компаниите, представяне на практики на компаниите-членове и приноса им за чист въздух и конкурс за служители за кратки истории „Истории на колела“.

В колективната инициатива на БМГД на ООН тази година се включват: АЕЦ КозлодуйОвергазПощенска БанкаСолвей Соди, Софарма и ТехноЛогика.

Събитието се осъществява с медийната подкрепа на Аз Чета, BG On Air, Dnes.bg и Az-Jenata.bg.