И по време на COVID кризата Investor Media Group продължи да се доказва и надгражда като социално отговорна компания чрез редица редакционни и корпоративни инициативи, с които отговори на предизвикателната ситуация, пред която коронавируса постави света. От началото на извънредното положение медиите, част от компанията, стартираха разнообразни проекти, с които да продължат мисията си не само бъдат трибуна за важни дискусии, от които произлизат ефективни решения, и да осигуряват експертна и надеждна информация на аудиторията, но и да бъдат от пряка полза на възможно най-много хора.

Динамичната ситуация в България и по света, повишеният зрителски интерес към пандемията  COVID-19 и предприетите от държавата мерки доведоха до промени в програмата на Bulgaria ON AIR и съсредоточавeнто още по-голям ресурс върху за създаването на допълнително новинарско съдържание и излъчването на по-чести емисии новини както в ефира на телевизията, така и в социалните мрежи.

1Социален призив на цялата Investor Media Group към обществеността – да бъдем #ОтговорниВкъщи

В унисон със социалната си мисия да информира гражданите професионално, обективно и в детайли за всички аспекти и сфери от обществения живот, Investor Media Group, както и всички медии от групата, сред които и националната телевизия Bulgaria ON AIR, отправиха призив за важността от социална изолация в труден за всички момент – #ОтговорниВкъщи. Чрез него ключовите лица, които сме свикнали да виждаме всеки ден в ефира на Bulgaria ON AIR, и всички останали служители на медийната група призоваха зрителите и читателите си да бъдат отговорни и да спазват призивите за социална дистанция и превенция.

Паралелно с това радио Bulgaria ON AIR благодари на българските медици с песен. Националното радио се присъедини към инициативата на АБРО и БНР в подкрепа на българските медици и в рамките на три дни в ефира на медията на всеки кръгъл час звучеше емблематичната песен на Емил Димитров „Ако си дал“, която беше посветена на всички лекари, медицински сестри, фармацевти, санитари и доброволци, които са на фронтовата линия в борбата с коронавируса.

Investor Media Group се доказа като социално отговорна медия и към служителите си, въвеждайки редица мерки, с които да осигури безопасна работна среда на служителите си още с обявяването на извънредното положение на 13 март заради разпространението на COVID-19. Голяма част от служителите преминаха на дистанционна форма на труд за периода на извънредното положение.

С цел да се намали контакта на журналистите с много хора, в двете телевизии, част от Investor Media Group – Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria, бяха преустановени студийните гостувания – интервютата се провеждаха дистанционно.

Служителите, чиито професионални задължения не позволяваха ограничаване на контактите – репортери и оператори, бяха обезпечени със защитни средства.

След края на извънредното положение част от служителите, които работеха дистанционно, се върнаха на работните си места, при спазване на всички препоръки на здравните власти. Останалите и до момента продължават да работят дистанционно.

2Образователен проект в подкрепа на дистанционното преподаване

В момент, когато цялата страна трябваше да спазва правилата за социална изолация, а вратите на училищата затвориха и хиляди учители, ученици и родители бяха поставени в безпрецедентна ситуация, в унисон със социалната си образователна мисия националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR започна да излъчва тв уроци за учащите. Всеки делничен ден в рамките на един час поредицата „Учи с учител“ на „Просвета“ превръщаше ефира на телевизията в своеобразна класна стая, където учениците можеха да продължат да учат по учебния си план, за да завършат по план годината. Водена от мисията си да помага за развитието на устойчивa общност, подкрепяйки образователни проекти, в рамките на цялото извънредно положение Bulgaria ON AIR излъчваше видео уроци за учениците от 1-ви до 7-ми клас по предметите Български език, Математика, Човекът и обществото, Човекът и природата, История и цивилизации, География и икономика и Литература.

3Bloomberg TV Bulgaria с проект в подкрепа на бизнеса„Бизнесът vs. COVID-19”

Свой проект в подкрепа на бизнеса в предизвикателната ситуация стартира и единствената бизнес телевизия у нас, която е част от Investor Media Group – Bloomberg TV Bulgaria. Телевизията стартира рубриката „Бизнесът vs COVID-19“, където представителите на бизнеса могат да получат обстойна и детайлна информация за законови промени, наредби и възможни решения, с които да преминат през COVID кризата. Паралелно с това в нея екипът на Bloomberg TV Bulgaria среща зрителите и читателите с добри примери на компании от различни сектори, които разказват какви действия са предприели за възстановяването и адапирането на бизнеса си от периода, в който беше блокирана икономиката.

COVID реалност“ – мултиплатформен журналистически проект, насочен към бъдещето

От началото на COVID кризата Investor Media Group организира и редица онлайн проекти, с които даде отговори на най-честите въпроси на обществото във всички сфери на обществения, икономически и финансов живот. За пръв път медийната група създаде мултиплатформен онлайн проект, създавайки синергия между телевизиите, онлайн медиите и радио Bulgaria ON AIR. След края на извънредното положение, когато стана ясно, че коронавирусът ще продължи да бъде част от живота ни за дълго време, бяха организирани две специални студиа COVID реалност“, в които експерти от сферата на медицината, икономиката и културата очертаха как ще изглежда животът след пандемията и как можем да се подготвим за новата реалност. Студията бяха излъчени в ефирите на Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria, както и в онлайн медиите от медийната група и по радио Bulgaria ON AIR.

5Онлайн дискусия на Investor.bg с водещи експерти на тема „Бизнес рестарт по време на пандемия“

За отражението на пандемията върху имотния пазар и цените на жилищата отговори дадоха две онлайн дискусиите на сайта Imoti.net, които бяха проследени от над 15 000 потребители.

6Онлайн студио на Imoti.net, посветено на предизвикателствата пред имотния сектор в условията на COVID-19

В изкючително трудния момент, когато бяха ограничени и консултациите в болниците, Puls.bg трансформира водещото си събитие за бременност и майчинство в онлайн формат. През април Puls.bg проведе първото специалното издание на „Форум бременност и детско здраве“, което беше посветено на отражението, което COVID-19 може да има върху бъдещите майки. За пръв път водещи медицински специалисти коментираха бременността и раждането в условията на пандемия, отговаряйки на най-належащите въпроси пред всяка жена, на която предстои да роди. В периода май-юли последваха още 4 онлайн издания на Форума, всяко от които достигна средно до 30 000 уникални интернет потребители.

7Онлайн студио на „Форум бременност и детско здраве“.

И след края на пандемията Investor Media Group ще продължи да развива и разнообразни проекти, с които да доставя надеждна информация на аудиторията по най-важните теми. Медийната група ще продължи да инвестира в качествени продукти и в служителите си. Компанията е подготвила и нов проект, който ще представи през есента.