Инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ беше част от детския и младежки форум „Най-сладкият ден“

„С предпазен колан на задната седалка“ – инициатива на „Солвей Соди“ и партньори за безопасност на децата в автомобилите

IMG_9030След изключителния успех на първата кампания през 2016 г., когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 училища във Варна и региона, през пролетта на 2018 г. беше проведено второто издание на инициативата за безопасност на децата в автомобилите. От 2018 г. тя се провежда под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни обучения в първите класове на две училища.

Организаторите във Варна разчитаха на силната подкрепа на Областна управа, Община Варна, Регионално управление на образованието – Варна, БЧК и много други институции и фирми от Варна и региона.

IMG_2376Инициативата има две основни цели. Първата е образователна. Целта е децата от първи до четвърти клас да бъдат обучени за „инспектори по коланите“ и да внимават всички пътници в колата да са с правилно поставени колани. Кампанията се осъществява като доброволци от „Солвей Соди“ и партньори влизат в класовете и чрез интерактивна презентация обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят правилно предпазния колан.

Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици за поставяне на колан при пътуването на задната седалка на автомобила.

IMG_2380Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“: „Наблюденията ми са, че децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Това е свързано със слабата информираност на родителите за сериозните рискове, на които децата се излагат. Повечето пътници на предната седалка на колите са с предпазни колани, което е много положително, докато тези отзад, с изключение на най-малките деца, обикновено не поставят колани. Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде спасен, усилията ни няма да са отишли напразно. Благодаря на всички доброволци и партньори, както и на колегите от „Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно. Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза е изключително положителен факт. Това също означава, че всички сме загрижени.“

Според официалната статистика през 2019 година 32 деца, на възраст от 0 до 17 години, са загинали по пътищата на страната. 20 от тях са се возили в колите на родителите или роднините си.  Ранените деца са над 550.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с производствен капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването. 

„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него са белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).