Дейвид Атънбъро, известният британски документалист, призовава света да инвестира 500 млр. годишно в спасяването на природата

94-годишният британски документалист, познат на света с филмите си за природата и дивия живот – сър Дейвид Атънбъро, подкрепи природазащитни организации с призив към света за инвестиции в размер на 500 млр. долара годишно, за да се спре унищоването на планетата. Атънбъро, чийто последен филм „Живот на нашата планета“  (A Life on Our Planet) документира опасностите, породени от глобалното затопляне и изчезването на видовете, отправи своя призив по време на срещата на върха, проведена от ООН с цел координиране на усилия за запазване на дивата природа. „Нашият естествен свят е застрашен както никога преди в човешката история и бъдещето на цялата планета – от което всеки един от нас зависи – го грози смъртна опасност“, предупреди изследователят и добави: „Ние все още имаме възможност да преобърнем катастрофалната загуба на биоразнообразие, но времето ни изтича“. 

В откриващото форума слово, генералният секретар на ООН – Антонио Гутиереш, посочи, че изчезване на видове и климатичните промени разрушават естествената мрежа на Земята. “Човечеството води война с природата и ние трябва да променим връзката си с нея“, заяви Гутиереш.

Призивът да се пренасочи финансирането от добивната промишленост и другите замърсяващи индустрии към местни консервационни организации бе отправен от природазащитната група Fauna & Flora International и подкрепена от над 130 организации. 

Държавите-членки на ООН трябва да поемат контрола за справяне с тази криза и да вложат средства там, където могат да бъдат най-добре оползотворени – от местните природозащитни организации“, смята Марк Розе – изпълнителен директор на Fauna & Flora International. 

Всяка година в света се харчат 80-90 милиарда долара за опазване на природата, но проучванията сочат, че ще са нужни стотици милиарди долари за спасяване на екосистемите. Великобритания, Канада и други се присъединиха към ЕС в обещанието си да запазят 30% от своите сухоземни и морски територии до 2030 г. Делегатите се надяват разговорите, планирани да се състоят през 2021 г. в Китай, да доведат до широко споразумение и нов международен пакт за биоразнообразието.

Сър Дейвид Атънбъро, който е единственият човек, печелил наградата BAFTA за всички свои програми – както черно-бели, така и цветни, в HD, 3D и 4K, получава през 2018 и 2019 г. „Еми“ в категорията за най-добър разказвач. Той счита своя документален филм от 2020 г. – „Живот на нашата планета“ за свидетелство на своя живот и бъдещето. Филмът е достъпен в платформата Netflix и обещава да предложи завладяващи кадри и наратив. 94-годишният изследовател документира своите преживявания и приближава зрителя до дивата природа от десетилетия насам, което му отрежда място сред 100-те най-велики британци в класация на Острова от 2002 г. Днес той отправя своите послания за спасяването на планетата и биоразнообразието през Instagram, където бива следван от близо 6 млн. последователи. В това видео можете да го чуете да отговаря на въпросите на някои световни знаменитости, сред които Дейвид Бекъм, Били Елиаш, Джуди Денч и други. 

Биоразнообразието е сред най-важните теми за Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Традиционно всяка година отбелязваме Световния ден на околната среда (World Environment Day), чиято тема тази година беше Биоразнообразието.

Статията е подготвена по материал на Reuters на сайта на Световния икономически форум.