5S Awards 1COVID-19 повлия на живота и работата ни по много различни начини, но също така наистина ни научи, че нищо не е по-важно от това да сме здрави и в безопасност! За да подчертаят това,компанията посвети първата седмица на октомври на безопасността и здравето в Солвей Соди, Провадсол, Девня Варовик и Солвей България. На 6 октомври 2020 г. се проведе Ден на безопасността в Солвей Соди и филиали. Той започна с излагането на големи плакати със силно послание от деца на служители, казващи: Ако видите родителите ми да правят нещо опасно, моля, спрете ги!

Дейностите са продължили с множество презентации по различни теми, свързани с безопасността, като COVID-19, 8 Животоспасяващи правила, Почти-злополуки, Оценка на риска, Разрешения за работа, Опасности, свързани с електричеството, Безопасна експлоатация на транспортни ленти и др., като презентатори са присъствали експерти в съответната област, от различни отдели на компанията – Здраве и безопасност, производство, поддръжка. Имало е няколко ~ 15-минутни сесии в малки групи, за да спази компанията ограниченията, наложени от COVID-19, всички присъстващи били с маски, помещенията били дезинфекцирани след всяка група.
Сутринта на 6.10., изпълнителният директор на Солвей Соди, Спирос Номикос, бил на разположение на всички служители, включително тези на под-изпълнителите, за да обсъдят всякакви въпроси, опасения, и да получи обратна връзка, свързана със здравето и безопасността.
През деня били проведени две много впечатляващи демонстрации: Пожарна безопасност и спасяване от затворено пространство, което привлекло вниманието на много от служителите.
Safety Puzzels Competition 1И не на последно място, две големи фигури на входа на компанията напомняли за личните предпазни средства, включително маски, които трябва да носят всички, за да са здрави и в безопасност. Те всъщност представлявали два големи пъзела от марката за безопасностна на компанията – човечетата Здравко и Здравка, подредени от служители в приятелско съревнование.
 
Били са рададени и годишните награди 5S и награди за най-добри под-изпълнители в областта на безопасността. Церемониите е записана и предавана онлайн.
Над 200 души (членове на персонала и фирми под-изпълнители) присъствали на различните дейности по време на Деня на безопасността, като всички те носели специални тениски, напомняйки, че Всеки ден е Ден на безопасността.
За втора година, на 5 и 7 октомври 2020 г., били организирани и Дни на здравето  в Солвей Соди и филиали. Сутрин се провеждали интересни онлайн сесии за здравословно хранене, представени от професионален диетолог. Около 100 колеги се присъединили към двете сесии, задавайки въпроси на специалиста.
Следобедите на двата дни били организирани т.нар. Bootcamp дейности – забавни игри в екипи, които да помогнат на служителите да останат във форма и в добро състояние на духа. Още 30 колеги са се включили във физическите дейности.
Health Days Games 1Освен това било предвидено специално здравословно меню в столовата по време на Дните на здравето, а за десерт имало и здравословно кексче! Експертите казват, че ако се смесят правилните съставки в домашни условия, от време на време можете да си позволите „здравословен“ десерт. В допълнение към дейностите по време на Дните на здравето, ежедневно се работи с кетъринг компания и диетичен експерт, за да се осигури по-балансирана храна за служителите.
Целта на Дните на безопасност и здраве е да популяризира по-здравословен, безопасен и активен начин на живот, защото, както казват Здравко и Здравка: Ние искаме да сме здрави. Ами ти?