3000 онлайн срещи с професиите във виртуалното  издание на “Гордея се с труда на моите родители” 2020 

  • 18 професии от 5 икономически отрасли бяха преведени на езика на децата, за да открият своите последователи
  • Над 200 гледания за деня на видео разказа „Защо мама и татко ходят на работа във фирмата?“

 

imageСофия, 02.11.2020 г. Виртуалното издание на “Гордея се с труда на моите родители“ 2020 събра над 3000 гледания. На предизвикателството за онлайн провеждането му отговориха компании от 5 различни икономически отрасли от индустриалния сектор и сектора на услугите: добивна и енергийна индустрия, и финансови, логистични и ИТ услуги. Асарел, Аурубис, ДЗИ, КонтурГлобал Марица Изток 3, ОББ, Овергаз, Пощенска банка, ТехноЛогика и Транспрес “отвориха врати” за виртуална разходка на децата и онлайн запознаване с професиите на техните родители. 

“Гордея се с труда на моите родители” се проведе на 30 октомври (петък) 2020 г., непосредствено преди отбелязването на Деня на българските будители. Събитието стартира в 9:00 часа с видео разказа за възникването на професиите и вдъхновението от труда „Защо мама и татко ходят на работа във фирмата?“, който можеше да бъде видян само в рамките на деня и събра над 200 гледания през петте часа на програмата. Професиите, които предизвикаха най-голям интерес се оказаха свързаните с минната промишленост, енергетиката и международния транспорт. Бяха представени и професии в банковия сектор и ИТ сферата. 

123291610_2667935116752595_3570609672412970455_nВиртуалните разходки из компаниите-участници и онлайн представянето на професии се осъществиха чрез предварително записани видеа и streaming на живо на сайта на БМГД. Новият формат на провеждане на “Гордея се с труда на моите родители” даде възможност за виртуален „обмен“ на деца. Така деца на служители от една компания се потопиха в професионалната среда на друга компания и станаха свидетели на разказ от първо лице колко увлекателна може да е всяка професия – от шофьор до програмист. Онлайн срещите с професиите са над 3000 само за деня на провеждане на „Гордея се…“, което потвърди ценността на проекта и необходимостта от активни колективни програми, основани на споделени ценности.

123405464_1064133557357803_9170638591465275589_n„Благодаря на всички за усилията да докажем с първата част на „Гордея се с труда на моите родители“, издание 2020, че Мрежата, проектите ни, грижата ни за обществото са живи. Дори и в тези тежки времена на изпитания, не се затворихме в собствените си проблеми, не замлъкнахме, не спряхме.“, заяви по повода Огнян Траянов, председател на БМГД. „Знаехме, че дори и с цената на свръхусилия не ще постигнем сравним с другите издания резултат, че ще е трудно и рисковано. Но искам да ви уверя, че не бе напразно. Първото и най-важното в днешната дума-мантра „устойчивост“ е да продължиш, да не спираш. И ние няма да спрем, ще надградим в Базара на професиите. Научихме уроци, обогатихме знания и умения, ще постигнем заедно повече.“

За нас участието в „Гордея се с труда на моите родители“ е изключително важно, защото вярваме, че по този начин помагаме на децата да разберат, че трудът и образованието са ценности, които ни позволяват уверено да вървим напред и да изпитваме удовлетворение от постигнатото. Благодарение на инициативата те осъзнават, че всяка професия е ценна, но тази на родителите ни е наистина специална, защото точно тя ги кара да се чувстват пълноценни и значими. За Пощенска банка корпоративната социална отговорност с фокус върху образованието и младите хора е водещ приоритет и затова ежегодно реализираме и подкрепяме различни инициативи, свързани с повишаването на финансовата грамотност и  възможностите за кариерно израстване.“, казаха от Пощенска банка.

Следващият етап на “Гордея се с труда на моите родители” 2020 е провеждането на Базар на професиите 2020, който ще се състои на 28 ноември 2020г., събота, отново онлайн. 

 

* * * * * *

 

За “Гордея се с труда на моите родители” и Базар на професиите 

“Гордея се с труда на моите родители” е инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която цели да покаже на децата, че трудът е ценност и потребност, че всеки човек е необходим и полезен на обществото, независимо каква професия упражнява. Инициативата създава съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания, и дава възможност на компаниите по недвусмислен начин да покажат на служителите си, че оценяват техния принос пред най-важната аудитория за тях – децата им. 

Базар на професиите е инициатива, която има силата да промени живота на децата и младите хора в България. Той е най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от компании и професионалисти. Базарът на професиите е продължение на “Гордея се с труда на моите родители”, предизвикан от интереса на обществото и е израз на обществено полезната и визионерска роля на бизнеса. 

От своето начало преди осем години над 7000 деца са опознали работното място на своите родители и вече знаят колко ценни са трудът и различните професии, а над 8000 са се запознали с разнообразието от професии на Базара. 

Базар на професиите ще се проведе на 28 ноември 2020, отново виртуално

 

За повече информация: 

secretariat@unglobalcompact.bg

+359 882173188

Дарина Георгиева

Изпълнителен директор БМГД на ООН