BAZAR_LinkedIn_Profile_Background PNG

Гледай на живо

Базар на професиите 2020

“Базар на професиите” най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от компании и професионалисти. То подпомага ранното кариерно ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия на децата и младежите. Базарът ще се проведе на 28 ноември изцяло онлайн и можете да гледате живите излъчвания във Facebook и YouTube.

И тази година участниците ще се срещнат с десетки професионалисти от различни области и ще чуят от първо лице техните истории на успеха – каква е била подготовката им, с какви предизвикателства се срещат ежедневно и какво ги кара да обичат професията си. 

Bulgaria_logo_rgb

Компаниите лидери, които се включват в Базара тази година

Асарел-МедетДЗИdmЕкопакКауфландКонтурГлобал Марица Изток 3ОББ
Овергаз
СофармаТехноЛогикаТранспресФесто

Програмата на Базара

 

Базар на професиите е инициатива на Българската мрежа на глобалния договор на OOН, която подпомага ранното кариерно ориентиране. Първото онлайн издание на Базара ще даде възможност на ученици от цялата страна да се срещнат с професионалисти от различни сфери, да разберат любопитни и вълнуващи подробности за техните професии. Разговорите с тях ще бъдат водени от младите журналисти от Teen Station

‍Събитието е подходящо за ученици на възраст между 9 и 16 години.

По време на предишните издания над 7000 участници се запознаха с различни професии, сред които да избират най-подходящите за своя кариерен път.
В следващите дни ще ви представяме професиите и компаниите, с които гостите на виртуалното събитие ще могат да се запознаят.
В тази изпълнена с предизвикателства година да насочим поглед към бъдещето. Очакват ни вдъхновяващи истории и дръзки примери!

Вижте и програмата по минути:

10:00 – Откриване, Огнян Траянов и Евелина Павлова
10:10 – Защо ходят мама и татко на работа във фирма? Видео с участието на Огнян Траянов и Георги Генев
10:45 – Как да избереш професия? Гергана Раковска, Фондация на бизнеса за образованието, кариерно ориентиране за младежи, инструменти, тестове

Професии
11.30 – Професия програмист, Мирослав Маринов, ТехноЛогика
11.50 – Професия геолог, Димитър Мерачев, Овергаз. Въпросите задава Калоян Папазов.
12.10 – Професия еколог, Борислав Йорданов, Екопак. Въпросите задава Калоян Попов.

Панелна дискусия
12.30 – Изследователи на Антарктида
проф. Христо Пимпирев, полярен изследовател и геолог, гл ас. д-р Стефан Велев, геолог, д-р Иван Богданов, дерматолог и доц. д-р Любомир Кендеров, хидробиолог. Въпросите задава Юлиян Караджов.

Професии
13.10 – Минните професии, представени от Асарел Медет
– Професиите отблизо: каква е работата на минния диспечер и шофьора на специален автомобил в рудник „Асарел“
– Професиите отблизо: защо минните спасители са хора с големи сърца
– Професиите отблизо: за минната електромеханика разказват един баща и двете му дъщери, които са поели по неговия път
13.23 – Банкови професии, ОББ
13.30 – Фармацевтични професии, Софарма
13.50 – Логистични професии, представени от Транспрес
– Професионален шофьор – Стефан Панайотов, Търговец складова логистика – Пламен Кирилов, Финансов анализатор – Марк Стайков, Адвокат – Паша Николова, Диспонент – Адриян Аличкай

Панелна дискусия
14.00 – Преди и сега. Дискусия за бъдещето на обществено значимите професии.
– Лекар – Емил Шуманов, анестезиолог
– Журналист – Гергана Венкова и Златимир Йочев, журналисти и водещи на „България сутрин“ по Bulgaria On Air.
– Учител – Камелия Митева, биолог
Водещи: Жени Янева и Юлиян Караджов.

Професии
14.40 – Технолог, технология на пластмасите, Борислав Гълъбошев – 20 мин, Фесто, Въпросите задава Юлиян Караджов.
15.00 – Дрогерист, Веселина Палазова.На въпросите отговаря Маргарита Василева, Асистент Обучение и развитие, dm. Въпросите задава Жени Янева.
15.20 – Университетски преподавател, Боряна Пелова и Марина Стефанова, Софийски университет. Въпросите задава Жени Янева.
15.40 – Управител, Евгени Иванов и Обучител, Димитър Лолов, Кауфланд. На въпросите отговарят Йоана Кондова и Христо Арабаджов. Въпросите задава Юлиян Караджов.
16.00 – Професии в сферата на енергетиката, представени от Контур Глобал Марица Изток З.
– Енергетик, Стефан Кунчев
– Мениджър здраве и безопасност, Николай Колев

Панелна дискусия
16.30 – Дискусионен панел на живо с инфлуенсъри: Флора Стратиева, Рада Бонева, Теди Рафаилова и Юлиян Караджов. Водещ Евелина Павлова.

17.00 – Закриване, Огнян Траянов & Евелина Павлова

Последвайте ни във Facebook https://www.facebook.com/unglobalcompactbg
Абонирайте се за канала ни в YouTube https://bit.ly/2UccOG3

BAZAR_Story JPG

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Глобалният договор на ООН е най-голямата инициатива на ООН за връзка и партньорство с отговорния бизнес в сферата на корпоративната устойчивост. Световната инициатива призовава компаниите да приведат своите стратегии и операции в синхрон с универсалните принципи за човешки права, труд, околна среда и антикорупция, и да предприемат действия в полза на обществото. Частният сектор е и ключов партньор, даващ своя принос за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е най-активната организация в страната в сферата на корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие. Тя е мрежата на отговорния бизнес, която с работата си показва, че бизнесът, посредством участието си в колективни социални проекти, е сила за добро.

Базар на професиите” е инициатива, която има силата да промени живота на децата и младите хора в България. Той е най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от компании и професионалисти. Базарът на професиите е продължение на “Гордея се с труда на моите родители”, предизвикан от интереса на обществото и е израз на обществено полезната и визионерска роля на бизнеса.

От своето начало преди осем години над 7000 деца са опознали работното място на своите родители и вече знаят колко ценни са трудът и различните професии, а над 8000 са се запознали с разнообразието от професии на Базара.

 Програмата е доказателство за това, че Мрежата е пионер в иновативните практики, насочени към устойчивото развитие на обществото. 

Галерия